Co To Jest Żywność Funkcjonalna?

Co To Jest Żywność Funkcjonalna?Być może słyszeliście o “żywność funkcjonalna” – chleb, margaryna, jogurt, a nawet jaja, które mają składniki odżywcze dodane, aby pomóc twojemu sercu.

Możesz dostać te składniki odżywcze z pożywienia, co jest naturalne, zawierają one: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, ryby i zdrowe tłuszcze. Ale typowa amerykańska dieta jest czasami za mało. Tak, że teraz są one dodawane do niektórych produktów, które zazwyczaj nie mają ich.

Trzy, które są dodawane do wielu produktów roślinnych i sterole, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Oto spojrzenie na to, co robią dla ciebie.

Roślinne Sterole

Jakie są one? Roślinne станолы i sterole zawarte w owocach, warzywach, orzechach i nasionach. Ich struktura jest bardzo podobna do cholesterolu. Ale oni blokują cholesterolu w układzie pokarmowym, dlatego mniej cholesterolu przechodzi w krew, aby zatkać tętnice.

Ile potrzebujesz? Otrzymywać 2 gramy lub roślinnych станолов lub steroli dziennie może obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu (LDL) na 5% do 15% w ciągu kilku tygodni. Jeśli masz już olej, margaryna, olej)-spready na podstawie, przejście na jeden z dodatkowych roślinnych lub sterole może być dobry ruch, mówi Kristin Gerbstadt, MJ, RD, Autor Detox dieta od lekarza. To łatwo  tłuszczu, dlatego spożywanie margaryn i olejów w miare.

WłóknaWłókna

Co to jest? Włókna w naturalny sposób z produktów roślinnych: owocach, warzywach, fasoli i innych roślin strączkowych i produkty pełnoziarniste . Naukowcy stworzyli sproszkowane włókna bez prawdziwego smaku. Dodał, gdzie nigdy nie oczekiwać, aby go znaleźć: w gorące bułeczki pies, słodkie płatki śniadaniowe, jogurt. Na etykiecie można to nazwać inulina, maltodekstryna, lub cykorii włókna. On często przychodzi z różnych źródeł, niż błonnik w pełnoziarniste pieczywo lub płatki z otrębami.

Jak włókna pomagają serca? Dobrze wiadomo, że błonnik może obniżyć poziom cholesterolu. Jedzą wystarczająco dużo błonnika, mogą również obniżyć twoje szanse rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2 i otyłości. Problem w tym, że większość ludzi nie otrzymują wystarczająco dużo.

“Włókna dodawane do chleba lub kaszy może być dobre” – mówi Suzanne Moore ‘ a, MS, RD. Ale naukowcy nie wiedzą, czy doprowadzi dodawanie znakomity błonnika w żywności daje takie same korzyści dla zdrowia, jak spożywanie błonnika, naturalnie występujących w produktach spożywczych. Najlepiej stosować zdrową dietę, która zawiera produkty, które są naturalnie bogate w błonnik: fasola, warzywa i pełne ziarna zbóż – mówi Moores.

Ile błonnika potrzebujesz? Kobiety potrzebują około 25 gramów błonnika dziennie, a mężczyźni potrzebują około 38 gramów dziennie. Twoje ciało potrzebuje dwa rodzaje włókien. Rozpuszczalne błonnika, który spowalnia trawienie, można znaleźć w fasoli, orzechów i zbóż, w tym owies. błonnika, który pomaga żywności przechodzić przez ciała, i można je znaleźć w warzywach i pełnych ziaren.

Omega-3Omega-3

Jakie są one? Omega-3 “dobre” tłuszcze zawarte w rybach, jak łosoś, tuńczyk, dorsz, sardynki, anchois, śledź i pstrąg. Także zakładają, w mniejszych ilościach, orzechy i nasiona, takich jak orzechy włoskie, migdały i len.

Jak pomóc Twojemu sercu? Istnieje wystarczająco dużo Omega-3 pomaga chronić tętnice od lepkiej płytki nazębnej, która może spowodować zawał serca lub udar mózgu. Omega-3 chroni również od niebezpiecznych zaburzeń rytmu serca, a oni mogą obniżyć niezdrowych tłuszczów we krwi, zwanych triglycerides.

Najlepsze zalety serca, choć pochodzą z dwóch rodzajów kwasów tłuszczowych Omega-3, występuje głównie w rybach: DHA i EPA. Produkty roślinne mają różne typy Omega-3 nazywa się ala.

Większość produktów, które można zobaczyć w sklepie z dodatkiem kwasów tłuszczowych Omega-3 — produkcja zboża, makarony, mleko sojowe, jogurt, margarynę i jajka-korzystać z Ala, który nie może pomóc w swoje serce, jako gatunku znajdują się w rybach. Ponadto, wiele z tych produktów nie brakuje Omega-3, Gerbstadt mówi.

Ile Omega-3? Amerykański kierowy Skojarzenie poleca ludziom spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, aby uzyskać wystarczająco dużo Omega-3. W 4-uncji porcja łososia zawiera 2 g kwasów Omega-3. Jeśli masz problemy z sercem, należy skontaktować się z lekarzem, jeśli potrzebujesz większej ilości Omega-3.

Pamiętaj, większość niezbędnych składników odżywczych powinna pochodzić z pełnego ziarna, owoce i warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby i chude mięso. Nikt nie wie, czy będzie wzbogacanej żywności może zapewnić wszystkie korzyści dla zdrowia dostaniesz od kompleksowego kombinacji składników odżywczych w całych produktów. Lekarz lub dietetyk może dać ci znać, że będzie lepiej dla ciebie.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *